Γιατί η UV προστασία είναι σημαντική;

H υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί αποδεδειγμένα να αποτελέσει κίνδυνο για τα μάτια, όλο το χρόνο, είτε βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, είτε σε εσωτερικό χώρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινές προφυλάξεις ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης.

Η εξέλιξη των προϊόντων UV προστασίας

Από τις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχαν υποψίες ότι το υπεριώδες φως είναι επιβλαβές. Ο Ελβετός οφθαλμίατρος Alfred Vogt κατάφερε το 1908, να αποδείξει τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην οφθαλμική υγεία, ενώ το 1926, δημοσίευσε τα ευρήματά του. Το 1930, άρχισαν να παράγονται τα πρώτα γυαλιά ηλίου, προλαμβάνοντας κυρίως την αντανάκλαση που προκαλείται από το ηλιακό φως. Επιπλέον εισήχθησαν για τη χρήση τους πρότυπα προστασίας για γυαλιά ηλίου, όπως το πρότυπο ΕΝ1836, το οποίο εξασφαλίζει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπου προκύπτει 95% απορρόφηση για το εύρος έως 380nm. Το πιο δημοφιλές πρότυπο και γνωστό σε κάθε χρήστη γυαλιών ηλίου, είναι πλέον η σφραγίδα UV400, αποτελεσματική ακόμη και στο ορατό φάσμα ενώ εμποδίζει επίσης μέρος του επιβλαβούς μπλε φωτός.

Είναι απαραίτητη η προστασία UV400;

Η ένδειξη UV400 είναι η κατηγορία που εμποδίζει ύλες τις ακτίνες φωτός με μήκη κύματος έως 400nm και καλύπτει τις ακτίνες UVA και UVΒ. Δεν χρειάζεται να κατανοήσουμε την επιστήμη του φωτός για να αντιληφθούμε ότι είναι σημαντικό να προστατέψουμε τα μάτια μας από τον ήλιο. Χωρίς προστασία, οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν τα μάτια μας μέχρι τον
αμφιβληστροειδή, ενώ οι ακτίνες UVB που δεν διεισδύουν τόσο βαθιά, μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και μια πάθηση που ονομάζεται πτερύγιο, μια ανάπτυξη ινοαγγειακού ιστού, που εξορμάται από τον επιπεφυκότα και απλώνεται προς τον κερατοειδή. Οι ακτίνες UVΒ προκαλούν επίσης την πάθηση «Snow Blind» ή φωτοκερατίτιδα, που είναι μια φλεγμονή του κερατοειδούς.


Οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν γυαλιά ηλίου τις ηλιόλουστες ημέρες του χρόνου, επειδή είναι πιο άνετα και για να βλέπουν πιο καθαρά, όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η προστασία των ματιών από τις ακτίνες του ηλίου είναι απαραίτητη για πολύ πιο σημαντικούς λόγους από την απλή άνεση. Ο ήλιος είναι παρών στον ουρανό ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες, επομένως τα μάτια μας θα πρέπει να έχουν προστασία UV, ανεξάρτητα από τις
καιρικές μεταβολές.