Η μυωπία είναι η πιο κοινή οφθαλμική διαταραχή παγκοσμίως και η κύρια αιτία διαταραχής της όρασης στα παιδιά. Η συχνότητά της αυξάνεται ραγδαία, καθιστώντας τη ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Το 2010, εκτιμάται ότι 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού) ήταν μυωπικοί, ενώ τα 70 εκατομμύρια είχαν υψηλή μυωπία. Ως το 2050 εκτιμάται ότι αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν σε 52% και 10%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπου η μυωπία επηρεάζει το 80% έως 90% των αποφοίτων γυμνασίου, με το 10% έως 20% αυτών, να πάσχει από απειλητική για την όραση παθολογική μυωπία. Ο αριθμός των ατόμων με μυωπία αυξάνεται επίσης και στις ΗΠΑ με τις τρέχουσες αναφορές να δείχνουν αύξηση στο 42%, ενώ στη Δυτική Ευρώπη τα ποσοστά κυμαίνονται από 27% έως 54%.
Η μυωπία διαταράσσει την ποιότητα ζωής των ατόμων, επηρεάζοντας τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική τους λειτουργία. Οικονομικά, η απώλεια παραγωγικότητας λόγω μη διορθωμένου διαθλαστικού σφάλματος υπολογίστηκε το 2004, σε 268,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με το κόστος αντιμετώπισης να υπολογίζεται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από τη μυωπία δεν είναι πλήρως κατανοητός. Μελέτες σε δίδυμα, αδέρφια και γονείς απεικονίζουν τη σημαντική γενετική συνιστώσα της μυωπίας. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα παρουσιάζουν υψηλότερο επιπολασμό σε σύγκριση με τα διζυγωτικά, υπογραμμίζοντας το ρόλο της γενετικής. Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος μυωπίας σε παιδιά με μυωπικούς γονείς τονίζει την κληρονομική φύση της μυωπίας. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων υποδεικνύουν επίσης ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της μυωπίας.
Ο μειωμένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους και οι εκτεταμένες δραστηριότητες που απαιτούν εστίαση σε κοντινή απόσταση (πολύωρη ανάγνωση βιβλίων, χρήση φορητών υπολογιστών, παρακολούθηση τηλεόρασης κ.ά) προάγουν την ανάπτυξη της μυωπίας. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνεται ο χρόνος εστίασης σε μακρινά αντικείμενα και τα μάτια εξασκούνται περισσότερο στην κοντινή απόσταση.
Η αύξηση της μυωπίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί μια σημαντική πρόκληση με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, τόσο για το άτομο όσο και την κοινωνία. Καθώς ο επιπολασμός της μυωπίας συνεχίζει να αυξάνεται, η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτής της «επιδημίας» είναι ζωτικής σημασίας.
Αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης και πρόληψης, όπως η χρήση εξειδικευμένων γυαλιών οράσεως και η ενθάρρυνση των υπαίθριων δραστηριοτήτων, προσφέρουν πολλά στη μείωση της εξέλιξης της μυωπίας. Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές τις προσεγγίσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία των μελλοντικών γενεών από τις επιπτώσεις αυτής της συνηθισμένης, αλλά σοβαρής οπτικής ανωμαλίας.
Πηγή άρθρου:
https://retinatoday.com/articles/2019-sept/myopia-a-global-epidemic